Saturday, September 12, 2009

Alam Ghaib Part 2:Pengalaman Aku


Assalamualaikum,bertemu kembali kita semua di sudut ilmu mengupas tentang alam ghaib ni,walaupun anda semalam telah terkena prank yang dahsyat dari saya,saya mintak maaf,sebenarnye buat secara tak sengaja,apa-apa pun saya nak sambung cerita tentang pengalaman saya tentang alam ghaib ni,bukan cerita hantu eh,sebab seumur hidup saya tak pernah jumpa hantu. Alhamdulillah

Dialog Antara Seorang Ustaz,Jin dan Tuan Kepada Jin Tersebut


Taun lepas,ketika cuti semester,aku ada ikutlah salah sorang ahli keluarga aku ini,pergi ke sebuah surau kecil dekat dengan Melaka Sentral,Melaka,tujuannya nak berubatlah . Aku ni tukang ikut je, sebelum pergi,kami sediakan bahan-bahan macam daun rambai,air mineral,n limau kalau tak silap akulah. Sampai2 je expectation aku rendah,yelah, ustaz kat surau kecik je pun,bukan masjid besar-besar,tapi pandangan ku berubah bila nak pulang,ustaz ni memang aku respek.

Yang aku nak cerita ni bukan sal ahli keluarga aku ini,tapi salah seorang lagi pesakit yang tengah tunggu sebelum kami. Kisahnya pesakit ini, yelah die ini dah bermadu,dia ni isteri tua,n yang isteri muda ni pulak sihirkan yang isteri tua ni sampai isteri tua asyik kena dok lupa oleh suami die. Kesian jugaklah bila aku dengar kisah dia ni. Itulah antara cerita yang aku dengar dari pesakit itu sementara menunggu ustaz tu datang,rajin pulak keluarga dorang bercerita. Sampai-sampai je ustaz 2 kat surau,aku terkejut,eh,ustaz ni muda lagi,umur die dalam lingkungan 20-an jugak,hensem jugak, muka bersih je,(tapi aku lagi hensem ar),rupanya ustaz ni orang Kelantan.

Dalam hati aku pikir"boleh ke ustaz ni,nmpak macam baya-baya aku je,die salam aku je dia leh panggil aku abang,hehe,". Tapi apa yang berlaku seterusnya mengubah persepsi aku. Ustaz itu mulakan rawatan pada si isteri yang bermasalah tadi(yelah ikut giliran kan),die mengarahkan orang itu pakai telekung sembahyang yang lengkap supaya dia dapat elakkan bersentuhan kulit dengan perempuan itu. Lepas itu dia pun bacakan ayat Al-Quran dan sedikit doa2 sambil memegang kepala perempuan itu,tak sampai berapa minit ustaz itu baca perempuan itu dah mengomel-mengomel( 'Aku tak nak keluar,aku tak nak keluar'). Last-last ustaz 2 baca ayat dan command jin itu berbicara dengan dia.

Jin: Hey,ko cpa ah nk suruh aku keluar ni?

Ustaz: Ko kenal kan Nabi Sulaiman,ko taw kan perjanjian apa yang kamu buat dengan Nabi Allah itu? Yang kamu tak boleh dalam sebarang bentuk pun berhubung dengan anak cucu Nabi Adam, aku hanya hamba Allah yang mahu ko menunaikan janji,sekarang keluar kau. ( Ustaz 2 baca ayat Al-Quran sedikit dan pukul perempuan itu dengan daun rambai,menjerit jin itu)

Jin: Aku tak nak keluar,aku tak nak keluar,aku tak nak!!!

Ustaz: Siapakah kau ini? Adakah ko Jin Islam? Jika kau Jin Islam takutlah kamu pada Allah dan siksa api neraka,jika kau jin kafir ingatlah bahawa tiada tuhan yang patut disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

Jin: Ey,aku kapirlah,aku kafir,aku tak nak masuk2 Islam ni,tuhan aku setan,aku tak percaya tuhan lain( Nauzubillah ). Aku tak nak masuk Islam,nanti tuhan ngan tuan aku marah.

Ustaz:Kenapa ko mengganggu perempuan ni?

Jin: Ey,orang suruh aku buat,aku buatlah,die bayar aku,die bagi aku makan,tuan aku bagi aku makan,aku tak nak keluar,aku tak nak.

Ustaz:Kalo begitu,ko panggil tuan ko sekarang,aku nak berbicara dengan die.

Jin:(Tersenyum sinis) Ko memang carik nahas eh,aku dah taw rumah ko katne,keta kancil kan? hehe,ko memang nahas,tuan aku dah target ko,berani lagi ko nak melawan die,siap nak panggil die? Ko pk ko cpa?

Ustaz: Aku tak takut pada ugutan ko,aku hanya takut pada Allah S.W.T, sekarang panggil tuan ko( ustaz 2 baca ayat2 sikit pas2 libas perempuan tu ngan daun rambai,menjerit jin itu dan terus berubah suara perempuan 2).

Tuan Jin: Hey budak!! Kurang ajar ko! Ko pk ko cpa? Ko bdak mentah lagi ko nak lawan aku? Ko tak taw hormat orang tua ke?

Ustaz: Maafkan saya kalo saya tidak menghormati pak cik,tapi pak cik dah melakukan kesalahan yang amat besar sekali,kenapa pak cik kacau wanita ni?

Tuan Jin: Hey,bukan aku yang nak buat,orang yang bayar aku,bini muda tak suka kat die,dia yang suruh aku buat,aku buatlah.

Ustaz: Pak cik2,nama pak cik sape?

Tuan Jin: Aku ni Shah Rukh Khan ko taw tak?( Buat lawak plak pak cik ni)

Ustaz: Pak cik jangan main2,kita ni bisnes serius pak cik,(ustaz tu libas perempuan tu) Sekali lagi saya tanya dengan pak cik,nama pak cik sapa?

Tuan Jin:(mengerang sakit) Haji Karim(bukan nama sebenar,tapi part yang haji 2 memanglah).

Ustaz:Pak Cik dah pegi haji dah,patotnye pak cik taw yang benda ni berdosa,saya mintak pak cik tolonglah istighfar,mintak keampunan dari Allah S.W.T. Saya harap pak cik janganlah kacau lagi perempuan ni,jika tidak dengan izin Tuhan saya akan berkasar pada pak cik( pastu ustaz 2 pun baca sdkt ayat2 pas2 hembuskan kat muka perempuan 2 dan keadaan menjadi reda)

Cerita yang aku cerita kat atas ni bukan aku ambil dari buku atau adaptasi dari mana2 filem horror,tapi pure pengalaman aku sendiri. Sebenarnye perbualan tu panjang lagi dekat lebih kuran sejam macam tu,pastu ade gak jin2 lain yang terlibat,yang jin kat atas tu jin bos,jadi aku cuma selitkan perbualan-perbualan yang penting je,pastu jin ngan pak cik ni pulak memang jenis degil,sampai berkali-berkali ustaz tu sebat sebenanrya sampai nak sembelih pun ade( pakai rotan lah,bukan parang,adalah ayat2 die),tapi tak nak gak die kuar,tapi akhitnye pas constant siksaan jin 2 pun kuarlah gak. Nanti dalam part 3 aku akan paparkan sedikit informasi dalam berubat secara tradisonal ni. Sekian,wassalam

Friday, September 11, 2009

Alam Ghaib Part 1

Assalamualaikum, dah lama agaknye saya tak post dalam blog ni,mintak maaflah sebab prank semalam eh,tak sangka ade lak yang terkena. Haha,orang kata bulan2 puasa ni tak sesuai cerita pasal alam-alam ghaib ni,sebab setan tak ada kan bulan ni. Tapi sebab setan tak adalah time yang sesuai nak citer. Jangan risau,post aku ni sesuai untuk bacaan umum. 'U' punya rating,tak ada 18SG sume ni.
Bukti Wujudnya Alam Ghaib Dari Al-Quran

Allah menciptakan manusia dari tanah kering seperti tembikar dan Dia menciptakan jin daripada api yang bernyala“(surah al-Rahman:ayat 14-15)

Hai sekelian jin dan manusia, jika kamu sanggup menembusi(melintasi) setiap penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusinya melainkan dengan kekuatan“(surah al-Rahman:ayat 33)

Katakanlah(hai Muhammad):”telah diwahyukan kepadaku bahawasanya:sekumpulan jin telah mendengarkan(ayat al-Quran)lalu mereka berkata: sesungguhnya kami telah mendengar al-Quran yang menakjubkan:“(surah al-Jin:ayat 1)

Atas ni antara firman-firman Allah S.W.T tentang alam ghaib ni dan fokus terutamanya pada jin. Aku tak nak ulas panjang2 sebab ni ayat Quran tak berani nak buat main woo. Tapi aku rasa ayat kat atas itu dah jelas dapat membuktikan kewujudan alam yang kita tak nampak ni. Ade ahli falsafah barat pernah cakap,Kalo anda percaya wujudnye Tuhan anda kena jugak percaya wujudnya syaitan. Logik yang amat boleh diterima akallah. Aku pun nak menambah,Kalau anda percaya dan beriman pada Allah S.W.T, anda juga kena percaya pada dan beriman pada Kitab2Nya.

Bukti Wujudnya Alam Ghaib Dari Segi Sains

Yang part ni,sebenarnye belum boleh conclude btol2, sebabnya ahli sains belum jumpa bukti yang betol-betul conclusive pasal Alam Ghaib ni. Ape ayat orang putih die? The findings is inconclusive,ha yang tu. Tapi ahli sains dah lama dah nak membuktikan kewujudan benda yang kita tak nampak ni. Pernah tengok cita macam The Seekers,Misteri Nusantara sume tu? Format die lebih kurang sama,paparkan satu misteri,ataupun kejadian yang berlaku,pastu diorang cuba nak ambik gambar hantu tu,nak tunjukkan kat para penonton. Aku tak suka sangat yang macam ni,sebab tak ada value saintifik sangat. Aku lebih suka dokumentari misalnya, Is It Real? ataupun Monster Quest. Diorang gunakan format macam perdebatan,diorang pamerkan pendapat yang percaya,dan jugak tunjukkan pendapat yang skeptik(yang tak percaya) pastu pamerkan bukti dan macam berdebatlah. Selalu citanya habis dengan inconclusive,tak dapat buktikan sepenuhnya kewujudan sesuatu kejadian tu,misalnya big foot ke,hantu ke. Jadi dari segi sains belum ada bukti kukuh lagi. Tapi dari segi teori,memang banyak. Pernah dengan tentang Parallel Universe? Ahli sains ade teori tentang wujudnya alam yang lain dari alam kita,kenapa keluar teori macam tu? Pertama sebab teori relativiti einstein dan teori quantum physics bertentangan antara satu sama lain. Teori ni tak sebulu antara satu sama lain,jadi mulalah ahli sains mencadangkan pasal theory of everything ataupun string theory yang nak menyatukan dua teori ni. Antara isi string theory adalah pasal kewujudan partikel bernama neutrino,tapi masalahnya partikel ni tak boleh dilihat,dirasa,tapi tiap-tiap hari ia melalui badan kita. Pelik? Lalu ahli sains pun mencadangkan tentang wujudnye alam yang lain ni di mana partikel neutrino ni resides. Ahli sains belum dapat buktikan kewujudan alam ni,tapi sekarang ade eksperimen tengah dilakukan dengan giatnya oleh ahli sains dengan menggunakan pemecut elektron untuk membuktikan kewujudan partikel neutrino. Eksperimen ini dikatakan akan mengambil masa dekat 50 tahun.

Pengalaman Aku Sendiri
Pernah dengar Pusat Perubatan Darussyifa'? Yang Ustaz Harun Din punya tu. Kalau korang nak tahulah Ustaz Harun Din memang terkenal dalam bab2 menghalau jin ni. Pusat Perubatan Darussyifa' ini ditubuhkan untuk menjalankan rawatan secara Islam,tapi mostly orang datang sebab nak buang sakalah,macam2. Aku pernah pergi Pusat Perubatan Darussyifa' ni,tapi cawangan die jelah kat Melaka. Rutin die time sebelum rawatan memang gempaq. Orang datang ramai-ramai pastu dorang ajak ramai-ramai baca yaasin ngan tahlil. Belum separuh lagi Yaasin tu kitorang baca dah ade orang menjerit dah kat belakang,meremang bulu roma aku dengar."Lepaskan aku,aku tak nak duduk dalam ni,panas2,"ha,sampai macam tu sekali. Pas dah baca yaasin je barulah dorang ni start rawatan. Ubatnya,ayat-ayat Al-Quran dan adalah bahan-bahan lain sebagai perantaraan. Tapi memang mujarablah. Banyak lagi tempat-tempat yperubatan Islam yang aku pegi,tapi tak nak cerita sumelah,kang penuh 1 blog aku. Tapi dari pengalamn aku,benda-benda ni sumenye ade,cuma memang kita tak boleh nampak. Tapi kita nampak effect die,macam perempuan menjerit 2,giler ape pempuan nak menjerit dalam surau,ha,jadi pikir2lah ape yang menjerit tu. Aku akan citekan lebih banyak sal alam ghaib ni dalam part 2. Wassalam

Wednesday, September 2, 2009

Fasting : For RD Montage Competition

video

Assalamualaikum, smpna bulan pose ni,( bru smlamlah ) aku mencuba nasiblah masuk dlam prtandingan montage anjuran Rakan Masjid UTP sempena Ramadhan Dsicovery 2009. Ni firstlah montaj aku lbh dr 4 minit, sbb requirement time 5 minit (giler ape ), tp nk bwat camane, bukan pertandingan bapak aku, ape2 pun, aku telah mencuba sehabis baek, menang kalah itu sume ketentuan Tuhan. Terima kasih kepada Syazwan dan Sap Atan yg menyokong aku giler2 mse present semalam.

Tajuk montaj ni fasting, RD ade bagi aku 4 tema, aidilfitri, fasting, ramadhan, path towards righteousness. Knape aku plh fasting? Sbb raye jauh lagi, aku xde feeling lg nk beraye, sbb aku bwat montaj ni ikut feeling. Pas2 kalo path towards righteousness, sorilah, aku ni bukan bek sgt, xtaw cne nk ulas. Mmandangkn tahun ni aku smngat skit time pose, aku bwatlah tajuknye Fasting.

Ape yg aku nk rari montaj ni, adelah apabila orang tengok, terkesanlah dalam hati, tu sebab aku selitkan lagu yg slow dan sedap, and pastu aku bg ayat kow2lah, ape2 pun enjoy.