Sunday, August 30, 2009

Merdeka


Hari ni hari yang aku post artikel ni, merupakan hari Merdeka kawan2. Hari nilah harinya Tunku Abdul Rahman melaungkan Merdeka sbnyak 7 kali di Stadium yg nmenye pun Stadium Merdeka. Ketika zaman itu jelas sangat perkataan Merdeka itu sekali menjadi makna yang sangat besar kepada rakyat Tanah Melayu ketika itu. Yelah, kalo nama Merdeka itu terus diletak kat nama stadium bermakna mereka sangat2 merhargai perkataan 2, bukan mereka laungkan suka2, kalo x, dorg leh ltak nma Stadium Tunku Abdul Rahman. Tapi x, dorg ltakkan nma Stadium Merdeka, sbb Merdeka 2 ertinye sgt besar bg dorg. Tp bg kte? Ntahlah,aku ble dgar sndri prktaan Merdeka 2,aku cma dpat rsakan seronok sbb dpat cuti. Aku rse org len pun lbh kurg sama. Bukan slah depa, tp kte xpnah merasai dijajah,jd kte xfham erti Merdeka 2.

Arwah bapak aku dulu selalu cakap, kalo ko pernah rase zaman penjajahan dulu, ko xkan sia2kan hidup ko sekarang bermain2,ko akan sntiasa berusaha utk tdak dipijak org lg. Sbb rsenye sgat perit. Aku terima kata2 bapak aku, yelah sbb die pun hidup sjak zaman sblum jpun lg. Ktika org2 tua ni dulu sume merasai keperitan dan kesusahan, kte ni skrang hidup mewah, moden dengan segala kesenangan. Dorg dlu duit 10 sen,duit 20 sen 2 kalo dpat melompat2 kanak2 zaman dulu, skrang duit 2 yg terlompat2 kt bwah kaki kita,kte yg mlas nk pungut balik( 'Ala 20 sen je pun'). Ktika knak2 zman dlu ade yg trpksa brkrja seawal umur 15,16 tahun nk menyara keluarga, kte skang ni 15,16 tahun terjerumus dalam keseronokan dan maksiat.

Sekarang ni, ramai yang menggunakan istilah neokonialisme melihatkan keadaan rakan2 kte scra keseluruhan. Ramai yang kata kite ni telah dijajah minda kita oleh Barat kerana lebih mengagungkan budaya Barat dari budaya kte sndri. Aku xnak ulas pnjang lah sbb aku bkannye negarawan, tapi nk tambah skit je. Bukan kat Malaysia je yg kne neokolonialisme, kt luar pun byak. Byak negra2 mengalami krisis belia bermasalah. Even ngra2 kt barat pun teruk mengalami krisis mcam ni. Cp menjajah cp? Aku x rse sume ni 1 bentuk penjajahan baru, cuma slah kte sndiri sepenuhnye. Ble kte xdpat mendidik anak dengan baik, kte menyalahkan pengaruh2 luar ni sume. Sbnarnye ble kte buat slah ni, jgan disalahkan org2 len, sbb slah 2 slah kte sndri. Total,complete,slah kte, bukan mcam cte Anakku Sazali( Ini sume slah bapak!) X,ble kte jd nkal,jhat,itu sume slah kte, bkan slah pengaruh kwan,mak bpak, byak lagilah. Itu sbb para pemotivasi mcam Dr. Fadhilah Khamsah selalu ckap, pglah motivasi sbyak mne pun kalo dri sndri xnak brubah, mmg xkan berubah. Aku belajar ni hard way, scra pengalamn aku sendiri. Jadi mmg xde penjajahan baru, neokolonialisme ni sume, yg ade ksilapan kte sndiri yg x memahami erti Merdeka. Kalo sume belia kt Malaysia ni fham erti Merdeka, aku rse mslah sosial xkan terjadi. Kalo dorg taw btape peritnye dijajah, dorg xkan men2 dan berusaha.

Aku ckap bukan sje2,ade tgk citer Transformers :Revenge Of The Fallen x? Korg jgn tgk je, dlam cte 2 aku perasan, yg pengarah 2 sengaja nk mengheboh2kan kekuatan tentera Amerika? Tp mslahnye die bukan heboh2, tapi kenyataan. Sjak peristiwa 9-11, Amerika telah menguatkan pengaruhnye di Timur Tengah,nmpak x, dgan 1 konflik je, trus dpat conquer Timur Tengah. Banyak markas2 tentera Amerika kt Timur Tengah. Navy2 die pun dipatrolkan dekat2 situ. Nmpak x lajunye tentera dorg brtndak ble dpat arahan? Skang ni Amerika ade base kat Singapore. Kalo sekali die nk attack Malaysia? Snang x die nk bwat? Sng je. Aku sje ckap ni nk tmbulkan rse takot dlam dri korang, Amerika stepkan duit utk Militarynye lbh byak dri 1 dunia pnye budget Military. Kalo sekali Amerika buat kerja giler die,bersediakah kte? Jd Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang ke-52.

Thursday, August 27, 2009

Maercaestro Studio

video

Ini montaj aku bwat sje2, utk seronok2 gaklah,aku bwat pkai Adobe After Effects 7.0,
Ini kali pertama lah bwat btol2 sistematik,siap ade prancangan,ade log,hu

Project Name:Fringe-Theme.aep
Duration:00.00.21.00
Themes:Maercaestro Studio Intro
Size:648 KB
Begin:29/5/09
Ends:2/6/09

Finished Composition(Rendered)
Fringe_1.avi(without sound)
Size:622 MB
Created:2/6/09

Finished Movie(In Movie Maker)
Maercaestro Intro.wmv
Size:3.64 MB
Created:2/6/09

Sunday, August 23, 2009

Science and Islam


Mase cuti ari 2,aku smpat tgk cte nilah kt History Channel. Aku ske tgk history channel,sbb sgat2 bez. Byak aku blajar dari history channel nih,lagipun dokumentari die 1st class, x bosan ar nj tgk. Anyway,start je iklan cte ni kuar, aku pun x sbau2 nk tgk. Tjuknye Science and Islam: A 3 Part Series. Aku nk taw jgak,ape view org bkan Islam tntang Islam ni. Tp ble start tgk, agak kcewa gaklah, sbb host die org Islam, aku ingatkan die bglah org bkan Islam jd hos, bru bez sket, nmpak x bias. Tp xpelah, nk bwat mcm mne, bkan dokumentari bapak aku. Ape2 pun cte ni dbahagi kepada 3 part. Part pertama dpanggl language of science, ke2 dipanggil the empire of reason, and ke3 dpanggil the power of doubt. Secara kseluruhannye dokumentari ni nk ctekan, ape pranan masyarakat islam dlam dunia sains. Jd sy akan cuba explainlah part ni 1 persatu scra summary.

Part 1: The Language Of Science
Dlam part ni, die fokus byak kepada msa kerajaan Abbasiyyah yg berpusat di Baghdad. Ape yg tjuk 2 mksudkan adlah gerakan penterjemahan yg dilakukan oleh Khalifah2 Abbasiyah yg dlm bahasa Inggerisnye dpanggl the translation movement. Ape yg hbatnye mse zaman ni, penterjemahan bahan2 ilmu diambil dari berbagai tempat di seluruh dunia, x krelah India ke,China ke, Rome ke, Parsi ke, dowg blasah je amik dan diterjemah ke bahasa Arab. Pas2 ssiapa yg menterjemah sesuatu karya ilmu 2,akan dbyar dgan upah lumayan oleh Khalifah2 sehingga lbh kurang 1000 dinar utk 1 karya je. Khalifah2 pda zaman itu begitu obses psal ilmu ni smpai sggup mengupah 10000 dinar utk karya yg die nak . Apa yg nk dtkankan kt cni adalah keobsesan masyarakat islam pda zaman 2 trhdap ilmu, dan masyarakat Islamlah masyarakat pertama yg melakukan gerakan penterjemahan ni, dan menghubungkan sains menjadi ilmu universal buat prtma kalinye. Sbb sblum ni, sume tamadun ade ilmu sians msg2 dan mreka tidak brhbung, tp masyarakat Islamlah yg menyatukan pendapat ini sume mnjadi 1.

Part 2: The Empire Of Reason
Dlam part ni, die nk tnjukkan sumbangan umat Islam dlam mencipta kaedah saintifik. Korang taw x ape 2 kaedah saintifik? Kaedah siantifik 2 mcm bnda yg kte blajar kt sekolah menengah dulu, inferens,pemerhatian, lbh kurang mcm 2 lah. Tokoh2 Islamlah yg prtma mncpta kaedah saintifik ni dan membuat byak lg penemuan yg lain. Part ni jgak tnjukkan bgaimna empayar Islam yg luas 2 mnjadi pendorong kepada perkembangan sains dan teknologi. Seperti contoh, ade sekali 2,seorang Khalifah Abbasiyah ni meminta seorang sarjana Islam mengukur saiz bumi, dan sarjana Islam 2 hnya menggunakan formula theorem pythagoras dan sdikit dimodifiedlah, and dpat bcaan dgan 10% perbezaan ngan bcaan sbnar. Agak impresslah, sbb die cme gnakan astrolabe ngan buku tulis je. And ape yg aku suka part ni yelah ble sarjana2 barat sendiri mengakui yang empayar Islamlah empayar terhebat di dunia ni sepanjang sejarah tamadun manusia.
Dowg mengakui dengan sendirinye yg tnpa empayar Islam dunia sains tkkan brkmbang dan msh di takuk lama.



Part 3:The Power Of Doubt
Part yg last ni yg aku suke. Part ni menunjukkan yg srjna2 barat yg hebat2 2,byak mendapat bntuan dari kajian sarjana2 Islam. Ade antra mereka macam Copernicus menceduk blat2 idea Islam dan mengakui itu adalah karyanya sendiri. Tapi sejarah x menipu, fkta2 membuktikan bhawa srjana Islamlah yg menjadi pemangkin kepada perkembangan dunia sains dan teknologi. Dan ketika perkembangan sains dan teknologi ditentang oleh pihak gereja sbb byk sgat percanggahan, perkembangan sains dlam dunia Islam pulak disokong sepenuhnye menunjukkan Islam ni agama yang benar sbb faktanya x brcanggah lansung dengan penemuan2 sains.

Ape yg aku nk tkankan kt sinilah, adalah keobsesan masyarakat Islam zaman dululah terhadap ilmu ni. Seperti sabda nabi(kalau aku slah betolkan): Carilah ilmu sehingga ke negeri cina. Dan betol sekali ade rekod menunjukkan ade antra mreka ni sggup merantau ke China mencarik krya2 ilmu tulisan srjna2 China. Betapa orang Islam zaman dahulu mencintai ilmu. Tapi bila dibandingkan ngan sekarang, aku rase sedih. Aku mcam x puas atilah kte, rkyat Malaysia ni lbh agung2kan kryawan ,ahli sukan, pdhal depa 2 x bwat pape pun. Aku sgat2 x stju ble Lee Chong Wei dbgi anugerah datuk, ape die 2 bwat? Harumkan nama negara? Yg kte ni nk brlagak sgat leh mnang badminton 2 nape? Pdhal negara2 len x amik ksah sgat ngan kjyaan atlit2 mreka,yelah,mmg ade anugerah utk dowg dan sbgainye, tp dowg lbh pntgkan kajian sains dan teknologi dr bnda2 ni sume. Pas2 ade penyanyi2 pulak dpat datuk, cam siti nurhaliza. Ape yg di bwat? Menyanyi? Heh,kt tndas pun kdg2 leh dgar ade org nyanyi lgi sdap dri die. Xde point, bgtu rndah sekali ke mrtbat negara Malaysia ni smpai penyanyi pun nk bgk penghargaan? Aku btol2 mrah, aku prnah trbca ksah seorang rkyat Malaysia ni, die ni mmg penciptalah, Byak hasil2 rekaan baru yang die cipta, pas2 ada org kte die yg cpta abs( automatic braking system ) wallahualam. Tp mne die skrg? dpat datuk x? xde,aku trbce ari 2 dlam column kck je, die nk menyaman sebuah syarikat ni sbb ciplak hasil ciptaan die. Ape dah jadi? Knape kte ni dah x menghargai ilmu lagi? Ktka penyanyi2,ahli2 sukan dpat datok,kenapa ilmuwan2 ni, yg bwat bnda lbh brfaedah ni dhna smpai mcm 2 seklai? Diciplak hasil cptaan die, brsusah pyah mamat 2 cpta, ade kte bg pghrgaan? Jdi mnx bg ksdranlah, crik ilmu ni bkannye blajar aje, byk lg sumber, kalo korg jns yg x ske bce buku( macam aku ) tgklah dokumentari, byk bnda yg korg bleh blajar. Spe2 yg ade astro 2, tgklah channel 551(discovery),553(national geographic),554(discovery science),555(history channel),556(animal planet),732( crime and investigation network), bukannye akademi fantasia sume 2, kalo cp2 yg nk blajau pslp,ha tgk channel channel 555 cte engineering disasters, jd kalo bleh,cntailah ilmu, sbb ilmu leh trgkan hidup kita.

Friday, August 21, 2009

Marhaban Ya Ramadhan

Tanggal 22 Ogos,seluruh umat Islam akan menyambut bulan ramadhan,bulan yang kita diwajibkan pose,pas2 bulan yg dglakkan utk kte bribadat. Pade mse blan inilah dikatakan waktu yang trbaek nk brhnti bwat bnda2 jhat,sbb smsa brpuasa,kte bukan stkat kna mnahan lapar,dan dahaga,tetapi jugak kena menahan nafsu kte dari melakukan perkara2 yg mmbtalkan pose. Pas2 ade gak orang kte kna pose mata,jgn tgk bnda2 xelok,pose telinga(jgan dgar bnda bukan2),pose mulut(jgan mkan,mnum atau brkta prkra yg bkan2). Dlu,x slap taun lpaslah,kementerian kesihatan lancarkan kempen utk berhenti merokok swk2 blan pose. Make sense jugak,sbb mse pose xleh merokok,jd alang2 dah kurangkan merokok mse bulan,knape x truskan aje di bulan2 yg laen? Konsepnye same mcm bnda len gak,kalo mse blan pose kte rajin smyang,jga mulut,mta,tlinga,tutup aurat,xkan nk bwat bolan pose je? Bulan lain?

X brani sya nk ckap byk2,sbb bnda2 ni sume hal agama,lbh bek bagi pade ustaz atau org yg lbh layak mengupasnye,cuma ape sya nk ckap,selamat menyambut ramadahan al mubarak.

Monday, August 10, 2009

The First Appocalypse?


19 Julai yang lepas kt History Channel( Ch 555,Astro ),aku tgk dokumentari ni,the First Appocalypse,dlam dokumentari 2,ditimbulkan idea yg dunia ni mgkn dh pnah kiamat sblum ni.Sbb mass extinction(kepupusan besar-besaran) sangat2 sush brlaku,wlaupun dlanda meteor sbsar mne pun,tp ia brlaku. 65 juta tahun dulu tibe2 90% makhluk kt bumi ni sume pupus. Saintis brkta angka ini sgt mustahil kalo hnye dsbabkan meteor jatuh je. Jadi ape sbbnye tiba2 makhluk kt muka bumi sume pupus macam 2 je?


Qoute Dari Laman Web History Channel Asia

Sixty five million years ago the dinosaurs were wiped off the face of the Earth. Over the years there have been a number of theories as to why. For the last three decades it has been thought that the cause was an asteroid impact in Mexico.

Now, some scientists believe that a giant volcano in India was the culprit, as well as other environmental factors. Either way, many agree that the demise of the dinosaurs could not have been a simple story of a single impact event, followed by complete extinction.

It is believed by many experts that a complex interaction of events combined to fulfill a fate many thousands of years in the making.

How can we learn from the dinosaur's fall from grace and how much our own fate may be intertwined with theirs? Are we doomed to follow in the dinosaurs footsteps or can we face down extinction?

Rumusan aku dari dokumentari 2

Lepas tgk dokumentari 2,aku persan dorang senaraikan beberapa kejadian yang berlaku yg membawa kepada mass extinction 2.

1)Yg prtama adalah sebab perubahan iklim yg mendadak. Saintis menjangka pada lebih kurang 70 juta tahun dulu,sangat byak gunung berapi yang meletus berbanding waktu2 yang biasa. Letusan gunung berapi boleh menyebabkan perubahan iklim yang mendadak. Letusan gunung berapi membawa bersama debu,asap,asid sulfurik,carbon monoksia,sume ni menyebabkan global warming. Jangan terkejut,sbb saintis mmg mengakui zaman dulu pun ade global warming.

2)Yg kedua adalah supernova sebiji bintang yang terletak dekat dengan bumi. Supernova adalah kronologi terakhir dalam kehidupan sebiji bintang. Di akhir riwayat bintang,ia akan meletup mengeluarkan sinaran2 kosmik yg berbahaya. Saintis berpendapat yg sinaran kosmik 2 dah melanda bumi dan menipiskan lapisan ozon bumi,menyebabkan hidupan di bumi lebih mudah terdedah kepada sinaran2 berbahaya dari angkasa lepas.

3)Ahli geologi mendapati lebih kurang 65Juta tahun dulu,berlaku sangat banyak gerakan plat tektonik yang boleh menyebabkan gempa bumi,jadi pada 65 Juta tahun dulu berlaku sangat byk gempa bumi kt muka bumi ni.

4)Yg akhir sekali dan boleh dikatakn faktor penamat adalah hentaman meteor. Bukan 1,tp ade 2 kawah besar yang ditemui oleh saintis, 1 yang terkenal kt Arizona dan 1 lagi kat Mexico yang dipanggil kawah Chixulub( Ekor Syaitan ). Tapi kawah kt Mexico 2 sangat besar,dan saintis berpendapat yang hentaman kt situlah yang menyebabkan mass extinction.

Nampak x dr senarai2 kejadian yg dicadangkan saintis kt atas 2? Mcm mne bnda 2 sume boleh berlaku dlam keadaan mcm serentak? Kebetulan? X,sume bnda 2 ade yang menggerakkan dan merancangnye. Jd mgknkah dunia ni dah pernah kiamat sebelum ni? Mungkinkah dinosaur2 adalh kaum yang datang sebelum kita? Wallahualam. Yg pasti fakta sains menunjukkan banyak persamaan dengan keadaan dulu dan sekarang. Penipisan lapisan ozon,global warming,letusan gunung berapi,gempa bumi menjadi2. Soalannye,bilekah the 2nd appocalypse akan berlaku? Wallahualam,

Sunday, August 9, 2009

Kuarantin:Penyeksaan atau Kebaikan?

2 minggu yang lepas,ramai student utp yg kena kuarantin,termasuklah aku,ble dh duduk kt dlam 2. Ble dtnye kbykan resident,sume kate BOOOSAAAAN. Memang bosan,dkrung mcm duduk dalam penjara, walaupun mknan dsdiakan( percuuumaaaaa!!),tp bosan 2 ttp ade,sbb xleh kuar,mnkmati udra segar kt utp,smpai pg klinik dh rse mcm 1 privileges. Tp ble dtnye kt org2 yg incharge,trutma fellow2 2,diorang prlu bwat mcm ni,sbb virus H1N1 ni sgt sukar diduga.Sbb ade kes,yg trjadi kt Melaka,yg mnggal 2 bru demam 2 ari,and bpak die xsgke 2 H1N1 sbb anak die yg laki kna demam selsema sebelum 2,tp trus shat,mcm mne leh jd smpai mcm 2?

Apa Yang Menjadikan H1NI sangat berbahaya?
Saintis mengakui yg virus selsema adalah virus yg sgat senang bermutasi. Mksudnye ia sgat snang mengubah gene dia smpai saintis sukar nk cari anti-virus nk counter-act,bgtu jgak dgan antibodi dlam bdan kte,sbb ape kte snang shat kalo kna selsema biase? Sbb bdan kte dh ade mklumat ttg selsema biase dn boleh produce antibodi utk mlawan. Tp utk selsema babi? Tuhan xcptakan bdan kte capable utk mlwan. Ini sumenye bukti yg Maha Pencipta 2 ade.

Berbalik kepada tajuk utama,adakah kuarantin tu 1 penyeksaan atau kebaikan? Pada pendapat saya,ade kebaikan,ade keburukannye,tp lbh byk kebaikan. Tak dinafikan atas tindakan bijak dan pantas pihak pengurusan utp ni telah dapat menyekat merebaknye virus ini kt dlam utp. Wlaupun ambil masa yang lme nk tutup,sampai trpksa tnggu 3 orang positif bru nk ttp,tp tndkan tegas pihak pengurusan mgkn telah menyelamatkan byk nyawa. Tp kalo blh,xprlulah smpai smnggu,kalo dh sihat 2 bg jelah blik.

Saturday, August 8, 2009

Mukaddimah

Salam,ini dikatakan kali pertama saya menulis sebuah blog. Dulu tak berapa suka sangat nk tlis blog,sbb rse mcm poyo. Kbnyakan orang bwat blog sbb nk tlis ksah hidup,sy ni sorg yg low-profile,so xske attention sgt. Tp mlhatkan trend blogging yg brkmbang,dn slpas mmbca blog kwan2 ngan artikel yg bez2,sy pun brcdng mnlis blog. Anyway enough 'bout me,blog ni brtjuan utk mengupas isu2 smsa mlalui my point of view dan hrap orang kmen ngan mtang supya sya dpat mlhat duniadr pndngan mta org len,blogging ni mrpakan cra yang trbaek untk mnlai adakah pmkran sya sudah cukup matang. Sy juga akan pamirkan artikel2 yg mnarik dr buku atau dokumentari yg sya prnah bce. Ade gak krya2 yg sya ingin paparkan dan brhrap dpat dkomen ngan struk2nye( brhrap dpt jd motion graphic artist). So,hrap sume enjoy blog ni