Friday, October 30, 2009

Alam Ghaib Final Part:Skeptics vs Tahyul?

Salam kepada semua,agaknye dah lama saya tidak menaip artikel yang bermanfaat dalam blog ataupun kiranya senang cerita dah lamalah tidak menaip. Ada sebabnya saya tidak menulis dalam blog ni, antaranya sebab sibuk dengan projek dan test dan juga bahang kontroversi pilihanraya kampus di UTP. Kali ini,selepas sembahyang subuh saya mendapat gak sedikit ilham untuk menyambung tulisan saya mengenai alam ghaib ni.


Gambar hiasan sahaja

Kalau dalam part yang pertama saya bercerita tentang bukti wujudnya alam ghaib ni dari segi sains dan juga Al-Quran. Dalam part yang kedua saya menceritakan pengalaman ghaib saya sendiri dengan seorang ustaz, dan yang ketiga saya beri sedikit guideline tentang berubat secara tradisional ni. Kali ni pulak saya nak ceritakan tentang masalah biasa yang berlaku dalam masyarakat kita bila cerita je sal alam ghaib ni, iaitu skeptics vs tahyul.

Kalau mengikut dalam definisi asalnya skeptics ni adalah orang yang suka merayu. Tapi setelah aku browse dalam wikipedia aku jumpa jawapan yang aku nak. Skeptics ni boleh dikatakan luas gak tapi dalam konteks untuk perbincangan kita ni,skeptics adalah orang yang tidak percaya sebarang paranormal claim dan boleh dikatakan asyik nak anti je. Kalau orang kata benda tu wujud,die tidak percaya tanpa sebarang bukti saintifik. Dan bila ditunjuk sebarang gambar-gambar tentang kewujudan sesetengah perkara tu, yang dijawabnye mungkin"Ah,ni orang alter gambar ni sikit,ko kena tipu ni," Dan definisi untuk tahyul pula adalah orang yang terlalu percaya sangat kewujudan kejadian paranormal ni sehingga boleh membawa kesan buruk kepada diri sendiri. Skeptics ataupun tahyul kedua-duanya berada dalam masyarakat kita sejak dulu lagi cuma mungkin bilangan mereka yang variasi. Mungkin semakin kita melangkah ke kemodenan semakin banyak wujudnya golongan skeptics dari tahyul.

Mengikut laman web JAKIM, definisi tahyul adalah seperti berikut,Manakala istilah tahyul pula adalah bermaksud; semua cerita, sama ada khayalan atau rekaan, ajaran-ajaran, pantang larang, adat istiadat, ramalan-ramalan, pemujaan atau kepercayaan yang menyimpang dari ajaran Islam. Ia meliputi cerita-cerita yang mempersonakan dan bercampuraduk dengan perkara-perkara yang dusta.

Bagi yang selalu duduk di bandar mungkin tidak pernah mengalami masalah ni,tapi bagi mereka yang duduk di kampung konflik seperti ini boleh dikatakan menjadi satu masalah. Saya duduk di kawasan kampung di Melaka.Mungkin siapa yang selalu peka dengan isu semasa ataupun masih ingat-ingat lagi tentang isu Pulau Besar Melaka sehingga mengundang skuad Edisi Siasat yang terkenal dengan taglinenye "Apa kejadahnye semua ini?" membuat liputan di sana akan perasan apa yang saya kaitkan Melaka dengan tajuk di atas. Bukan nak memburukkan kampung sendiri tapi hanya nak mengambil iktibar dari apa yang terjadi. Di Melaka,amalan-amalan tahyul ini masih diamalkan dengan meluas sehingga tahun 1980-an jika saya tidak tersilap. Amalan yang saya maksudkan itu adalah mandi safar, membuang ancak, puja kubur(yang ni tidak meluaslah,mestilah dalam senyap-senyap).Selepas tahun 1980-an, amalan-amalan ini tidak lagi meluas tapi dilakukan senyap-senyap. Kenapa saya kata meluas? Amalan mandi safar itu dilakukan di kampung saya sendiri, di Pantai Putri, ketika musim mandi safar tiba tempat itu bagai diadakan pesta. Kata mak saya, "Masa tu yang mak bapak gi mandi safar, yang anak-anak gi dating,xpun dondang sayang,xpun joget lambak," Itulah realitinya dahulu. Tapi itu bukan dahulu sahaja, saya masih ingat lagi dalam beberapa tahun yang lepas, ketika saya masih lagi tinggal di Pantai Putri saya sendiri pernah menyaksikan ada sekumpulan orang melakukan amalan mandi safar, walaupun golongan yang melakukan sedikit dan dalam senyap-senyap tapi ia tetap masih wujud dalam masyarakat kita.Itu perkara yang mungkin tidak mengganggu urusan seharian kita sebab berlaku beberapa kali je dalam setahun.

Bagaimana pula dengan amalan tahyul yang menggangu urusan seharian kita? Saya sendiri pernah mengalami perkara ini. Ketika saya masih lagi tinggal di Pantai Putri jiran saya dikatakan 'membela'. Jadi segala tindak tanduk kami perlu dikawal agar tidak menimbulkan kemarahan benda yang dibela itu. Bayangkan hendak bergelak ketawa di dalam rumah pun perlu dikurangkan volumenya menjadikan rumah kurang serinya.Bagaimana masyarakat boleh hidup dengan ceria kalau mereka masih lagi mengamalkan perkara-perkara khurafat ini?

Bagaimana pula dengan golongan skeptics? Pernahkah golongan skeptics dengan tahyul ini bertembung? Keadaan ni boleh dikatakan selalu berlaku di antara si anak dengan dengan si bapak bertengkar tentang sesuatu perkara misalnya bila si anak hendak membawa si ayah ke doktor,tapi ditolak si ayah kerana si ayah lebih percayakan penyakitnye 'buatan orang' . Maka bila diceritakan, arguenye si anak " Ayah,kita hidup di zaman moden,mana anda benda-benda ni semua,", jawab si ayah pulak "Yelah,ko orang moden,apa ko taw,bila ko dah kena sendiri baru kau tahu,". Itulah antara dialog yang biasa antara golongan skeptics dan yang tahyul.

Kesimpulannya sebaik-baiknya kita berada di tengah-tengah. Bukan jadi tidak percaya lansung, kerana sesungguhnya mempercayai kewujudan alam ghaib itu adalah suruhan dalam Islam tapi tidaklah sehingga terlalu taksub dah membawa kepada tahyul atau terlalu percaya sangat tentang perkara-perkara ghaib ini. Sesungguhnya masyarakat kita sudah terlalu lama terbelenggu dengan perkara-perkara tahyul ini. Di Melaka sahaja ada dekat beratus bomoh-bomoh, padahal Melaka tu kecik sahaja, itu yang saya tahu, bagaimana pulak kalau tetiba kerajaan hendak mendocumented kan bomoh-bomoh ini,mungkin nilai mereka mencecah ribuan,siapa tahu. Apa-apa pun Islam melarang kita meletakkan kepercayaan atau ketaksuban kita kepada selain dari Allah S.W.T, kerana perkara tahyul ni boleh membawa kepada syirik dan seterusnya merosakkan akidah, jadi eloklah dielakkan perkara-perkara seperti ini. Jadi saya rasa cukup sahaja penulisan saya tentang alam ghaib ni. Kenapa saya selalu ulas tentang alam ghaib ni,sebab saya mengalami banyak konflik tentang alam ghaib ini yang boleh dikatakan telah mengganggu hidup saya. Sekian sahaja kali ini. Wassalam.


Friday, October 23, 2009

Video Untuk Dinner Cheme:Zapin Usik Mengusik

Assalamualaikum selagi lagi kepada para pembaca,kali ini nak kongsi video yang aku buat untuk dinner course aku,baru semalam je dinner,huhuhu,video ni memakai konsep typography. Aku belajar sikit2 sal typography ni dari master aku,Syazwan Production,hahaha. Kalo korang nak taw ape tu typography tu,silalah try taip kat google, dan tengok video2 yang ada kat you tube. Ape-ape pun nilah video pertama yang aku buat dalam masa dua hari,Alhamdulillah aku semakin ok menggunakan after effects. Dan aku jugak meminta maaf kepada sesiapa yang aku kenakan. Yang penting sume enjoy video ni


video

Saturday, October 17, 2009

After Effects Tutorial-Light Stroke Effects

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca-pembaca semua, sekarang ni nak kongsi ilmu sikit je kat korang semua,ok,bukan nak berlagak pro ke apa ke,tapi setakat nak kongsi ilmu je. Saya Abu Huzaifah dari maercaestro.blogspot dan kali ini ingin menyampaikan sedikit tutorial tentang After Effects. Mungkin ramai yang tidak tahu after effects ni ape, kalo ssiapa yang nak tahu,After Effects ni adalah software untuk video effects dan motion graphics dan sangat2 powerful sbb hollywood pun pkai woo,ok ape-ape pun kita teruskan kepada tutorial,ini yang kita akan hasilkan hari ini.

Ok, kalo ssiapa yang pernah tengok video kat atas tu anda mesti perasan yang ada effect macam binatang berekor pusing2 keliling skrin, ok skrang kita akan tgk mcam mna nak hasilkan effect tu. Ok,open je After Effects dan create sbuah project,nmekan ikut suka hati anda. Dan kemudian pada menu composition,click kat situ dan pada drop-down die click pada New Composition,dan follow je ape setting default die dan tekan ok. Seterusnye kita nak create layer. pada drop-down menu Layer, kita pilih new, dan kemudain solid,setkan kaler die kepada putih,yang ini untuk colour core bagi effect tu,kalo anda tak suka,boleh set kaler-kaler yang lain dan kemudian tekan ok. Namakan layer tu sebagai particle. Dan kemudian pergi pada drop-down menu tu semula dan create new dan kemudai null object. Namakan sebagai Emitter.Setkan emitter kepada 3d layer dengan tekan butang kosong yang selari dengan butang dengan logo cube kat atas die. Anda juga mungkin mahukan sedikit background, tekan layer>>new>>solid, dan setkan kepada hitam untuk membezakan dan tekan ok.Ini hasilnya,



Ok,skrang kita maen dengan effects pulak,pada drop down menu effects tekan effect>>simulation>>cc particle world,(pastikan layer menu diselect atau dihighlight terlebig dahulu) dan ini menu yang akan keluar pada region effect


t





Ok,mungkin ada banyak sangat menu kat atas ni,(gambar yang 2nd atas) jadi saya akan cerita slow2lah,
1) Pada yang line sebaris dengan grid tu,tekan pada menu floor>>off.
2)Pada producer>>radius x,y,dan z setkan nilai pada 0,dan pastikan betul-betul 0 kat nilai radius tu. Init untuk mengurangkan radius particle world tu dan jadikan die sebesar satu point je.
3) Pada menu physics>>setkan semua kosong kecuali extra angle biarkan dalam default. Ini untuk memastikan takda sebarang effect physics yang dimainkan dan particle hanya bergerak ikut kemahuan kita dan bukannya komputer.
4)Setkan particle type kepada lens convex. Lens convex akan mengambil warna yang kita pakai pada layer jadi pastikan colour tu dulu yang kita pakai pada layer tu yang betol2 kita nak.
5) Setkan birth rate sangat-sangat besar dan longevity pun besar tapi tak besar sangat seperti birth rate,dalam scale 3:2 oklah. Ini untuk pastikan yang partikel yang terhasil sesaat terlalu banyak sehingga nampak macam membentuk garisan. Ok,kat bawah ni summarylah




Allright,sekarang kita main expression pulak,alihkan cursor kita pada timeline dan sebelum tu tekan pada layer Emitter dan tekan p sekali, dan ini akan bawak drop down menu position pada timeline. Ok,kemudian pergi pada layer partcile dan keluarkan drop-down menu producer dan pada postion x,y dan z taipkan expression ni,(tekan alt+click pada logo stopwatch kat situ untuk keluarkan expression dan taip saje expression ini.



x untuk position x,y untuk position y dan z untuk position z,ini untuk memastikan yang position producer particle tu terikat pada null object dan memastikan ia boleh bergerak secara 3d. Dan kemudian pada layer Emitter tekan alt+click pada stopwatch position dan taip: wiggle(5,1000), ini akan memastikan yang position emitter tu akan bergerak secara random dalam kelajuan 5 dan scale up to 1000. Anda jugak boleh bermain kat nombor2 tu dan lihat apa hasilnya. Ok,kat bawah ni apa hasil yang akan terjadi,



Ok,sekarang dah nampak ok,lepas tu tambah sedikit glow tekan pada effect>>stylize>>glow dan ini menu yang akan keluar pada region effect



ok,yang kita akan main hanya pada glow treshold( ini basically adalah limit pada satu object tu untuk die glow, lebih besar nilai die,lebih sedikit part die akan glow),glow radius, (ini menunjukkan radius kawasa nglow tersebut,) dan glow intensity atau kekuatan glow tersebut dan kemudian kita setkan glow treshold rendah sedikit,glow radius increase sedikit dan glow intensity pun tingkatkan sedikit dan kemudian pada menu original colors tukarkan kepada A&B Colors dan kemudian pada color B tukar kepada warna biru, kat bawah ni summary die,



dan ni hasilnya



Ok,itu sahaja dari saya,kalo ade sebarang benda yang tak ok ke apa ke,komenlah kat bawah ye,sehingga berjumpa lagi

Thursday, October 15, 2009

Criminal Minds & DAC 2009

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca2 semua, hari ni nak post sikitlah eh pasal personal. Alhamdulillah tanggal 10 September hari itu, saya telah terpilih sebagai finalis kategori short film and animation bagi DAC 2009. Tak sangka gak terpilih, Alhamdulillah dan syukur kepada Allah S.W.T kerana dapat gak jadi finalis DAC ni. Kepada yang tidak tahu ape tu DAC, ia membawa maksud Digital Art Competition, ia pertandingan yang dianjurkan oleh kelab Medtech. Itu basic infolah. Kenape saya nak masuk? Sebab hadiah utama die adalah RM 1500, tulah pasal nak masuk,mewah tu kalo dapat.

Pada peringkat akhir, setiap finalis kena mempersembahkan artwork masing2 dan beritahu significant artwork tu mengikut theme. Hm,dan alhamdulillah saya telah terpilih sebagai juara kategori short film dan animation dan membolot hadiah rm 1500, hahahahahahahah,hepi giler aku hari itu, malam tu straight belanja kawan2,nak lepaskan nazar.

Ape-apepun cukuplah cerita pasal DAC. Kat bawah ni adalah montaj baru yang saya buat,saja2 suka-suka buat lepas tengok video tutorial dari www.videocopilot.net terus try buat apa yang diajar dari tutorial tu. Tajuk video kat bawah ni adalah Criminal-Theme sebab pakai lagu tema untuk Criminal Minds. Hope enjoylah montaj yang pendek ni untuk promo diri saya.

video

Wednesday, October 7, 2009

Alam Ghaib Part 3: Guide Berubat Secara Tradisonal


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca. Di sini penulis ingin menyambung pasal alam ghaib ni dalam bahagian guide untuk berubat secara tradisional. Mungkin para pembaca ingat perkara ini tak penting, tapi sebenarnye perkara ini antara masalah yang melanda masyarakat Melayu kita, kalo tak tahu menahu tentang perubatan tradisonal ni dan men belasah je pergi, mungkin boleh membawa kepada syirik. Jadi dalam sepanjang dua tahun lepas, saya ada pergi banyak perubatan tradisonal ni, ade yang elok, dan ade yang tidak. Tujuan? Jangan tanyalah sebab itu hal peribadi. Dan saya pernah tanyalah seorang ustaz darussyifa' ni tentang berubat secara tradisional ni, mana yang elok, mana yang tidak,ini antaranya:

1) Tukang Pengubat, sebelum pergi, kalau boleh risiklah dulu tukang ubat tu,orang mana, agama apa,jangan-jangan tetiba je orang sakai, bahaya tu. Seeloknya orang itu Islam, dan lebih molek lagi kalau tok imam ke,bilal ke, ustaz ke, ataupun orang yang dipercayai orang kampung sekitarnya.

2)Cara mengubat, yang ni banyak sangat nak cakap, antaranya Ustaz tu berpesan,pastikan tukang pengubat tu kalau baca ayat Quran, biar jelas dan terang, kalau berbisik-bisik dalam senyap tu, tu dah menjadi satu curiga. Kecuali kes-kes tertentu seperti kalau jin tu ada dalam telinga,jadi dia bisiklah kat telinga, takkan nak baca kuat2,pekak telinga orang tu nanti. Kemudian perhatikan barang-barang dia pakai, kalau ada kemenyan, sorilah rejectlah awal-awal sebab kemenyan tu mengundang jin untuk datang, asap kan makanan jin. Pastu kalau dia mintak air perigi buta, ha, itu pun kena reject. Perigi buta tempat jin dengan syaitan tinggal. Macam mana dengan telur? Telur boleh,memang digunakan kadang-kadang oleh ustaz di Darrussyifa'. Pastikan mereka gunakan barang tersebut hanya sebagai asbab sahaja. Pastu ini ada sedikit infolah, kalau bawak air untuk berubat, tak pun baca yasin ke, jangan bawak air masak, bawak air mineral, ini sebab air masak molekul-molekul dalam tu semua dah mati, jadi sia-sia korang bawak, takde effect pun kalau korang baca yasin kat air tu. Ini pesanan dari kebanyakan ustaz yang aku jumpalah.

3)Mintak duit, yang ini pun agak meragukan jugak, boleh sebenarnya kalau dia berubat tu nak mintak duit, tapi kebanyakan yang elok ni, dia kata, bayarlah seikhlas mungkin. Jadi akalau ada yang mintak duit banyak2 ni, sorilah jangan pegi, sebab tak confirm pun boleh baik.

4) Tukang ubat gatal? Ha, yang ni kepada perempuan-perempuan korang pandai-pandailah nampak sendiri gatal tu macam mana eh,huhu,jadi elakkanlah tukang ubat camni.

Ha,itu antara nak bezakanlah yang mana berubat tradisonal ni yang elok untuk kita atau tidak,ini pulak sedikitlah adab-adab berubat ni:

1)Serahkan semua kepada Allah dan jangan percaya seratus peratus kepada tukang ubat tu yang dia boleh sembuhkan kita, yang sembuhkan kita hanya Allah S.W.T

2) Hormati tukang ubat tersebut, kalau dia tidak dapat sembuhkan kita, jangan dimaki-maki pulak tukang ubat tersebut. Lagi satu pakailah pakaian yang elok semasa nak berubat tradisonal ni, takdelah tukang nak pikir dua kali, nak pegang tidak,nak pegang tidak, haha.

3)Jangan terlalu obses dengan tukang ubat, kalau dah jadi baik pulak, jangan diagung2kan tukang ubat tersebut sebab yang memberi sihat tu adalah Allah S.W.T

Tuesday, October 6, 2009

Menanti Di Barzakh

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para pembaca, kali ini nak sampaikan lirik sebuah lagu. Saje2 je nk kongsi lirik lagu ni dengan korang sume. Sedikitlah info pasal lagu ni,dinyanyikan oleh kumpulan Far East untuk album mereka Halawatul Iman. Far East ini antara anggotanya adalah adik kepada Faizal Tahir iaitu Anas Tahir. Far East ini adalah antara group nasyid yang backup singer dan harmony suara group die yang paling best( 2nd to Mirwana sebenarnye iaitu ex-group Faizal Tahir ). Ade kisah tersendiri di sebalik lagu ni punye video klip. Kalo sesiapa yang pernah tengok video klip lagu ni,korang akan perasan diorang paparkan scene tengah mengebumikan jenazah. Sebenarnya pada asalnya diorang bercadang nak gunakan pelakon, tapi tanpa diorang sedari ada orang yang meninggal masa tu jugak, jadi diorang mintak keizinan keluarga tersebut untuk memfilemkan proses diorang kebumikan jenazah. Kira apa yang korang tengok dalam video tu adalah scene sebenar dan bukan lakonan semata-mata. Seram jugaklah bila aku dengar pasal info ni,pasal perkara ni jugaklah Far East menjadi group nasyid ke-3 masuk melodi( jarang group nasyid masuk melodi sebab diorang x bikin kontroversi ) disebabkan video klip 2. Seperti mana video klip 2 adelah video yang benar,sama jugaklah seperti lagu ni, semuanya kisah benar belaka. Ayat yang aku highlitkan kat bawah tu, adelah ungkapan yang paling beri kesan, kadang2 meremang gak bulu roma bila dengar, jadi ape-ape pun hayatilah lagu ni and try download, mak aku boleh menangis bila dengar lagu ni,tapi aku ok je,cuma takot 2 adalah, enjoy2



Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Seusai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Saturday, October 3, 2009

Post Untuk Raya: Tradisi Beraya


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada bloggerz2 sume,Alhamdulillah hari itu ramadhan sudah berakhir dan kita sudah lebih 2 minggu beraya. Selepas puas menjamu diri dan membalas dendam sebab tak dapat makan bulan pose hari tu,kini tibalah masanya yang mungkin agak sesuai untuk puasa 6,makan dulu puas-puas baru pose,kata mak aku,haha,aku sendiri pun baru 1 hari je puasa.

Apa-apapun post aku untuk kali ini adalah demi membicarakan tentang topik yang mungkin orang tak berapa nak kisah sangat sebab dah sebati dalam diri, tapi sering terdengar dingomel2kan oleh orang2 tua kita. Tajuknye ringkas, tradisi. Perkara ini timbul hari itu bila aku beraya di rumah baru aku di Kampung Musai,Melaka. Kampung Musai ini memang betol2 terasa suasana kampung die,walaupun terletak betol2 kat tengah bandar,tapi orang kampung kat sini masih mengekalkan adat resam dan budaya, yang paling kelakar adalah time pose. Tepat pukul 3 pagi,budak2 muda kampung ini akan berkumpul mengambil kompang dari surau dan berarak dari rumah ke rumah mengejutkan orang bersahur. Yang kelakarnye diorang xkan blah2 selagi xnampak lampu dapur terbukak. Tulah,ade sekali dorang kejutkan kat rumah aku,aku pun bangun,dan bukak semua lampu rumah,tapi terlupa lampu dapur,i2 yang aku pelik tu,asallah dorang ni dok bising lagi,last2 mak aku tanya,'dah bukak lampu dapur?', pas aku bukak 2 barulah dorang blah. Aku secara jujurnya rasa annoyinglah dengar dorang berkompang,tapi seriously, lebih effective dorang ni dari jam loceng 2 ringgit tu,haha. Pastu banyak lagilah tradisi2 yang diamalkan orang kampung ni yang tidak dapat dirasai di bandar,seperti takbir dari rumah ke rumah,berlawan menghulur makanan sesama jiran(aku tak hulur pun,aku dok amik je), dan macam2 lagi.

Itu tradisi-tradisi yang baik,walaupun ada cacatnya kat situ( contohnya takbir runah ke rumah,nanti aku akan ulas lebih lanjut), tapi ade jugak tradisi-tradisi beraya ni yang tak elok sebenarnya,antaranya:

1) Main mercun( tradisi ke?), apa-apa pun memang diakui time nak raya je,ade mercun meletup,belum raya lagi pun, dah ade mercun meletup. Sebenarnye ini bukan tradisi orang Melayu lebih2 lagi orang Islam,sebaliknya tradisi masyarakat Cina. Ayah aku selalu kata yang bakar mercun ni macam bakar duit,kita bakar,bakar,bakar barulah kita sedar duit kita habis bila dah bakar mercun 2,lagi 1 aku tak payahlah nak explain dangerousnya mercun ni,jadi pikir2 lah sendiri.

2) Pelita di malam 7 likur,ini pun kalo diikutkan bukan tradisi kita,tradisi masyarakat kaum India,diorang pasang pelita ni sempena pesta cahaya( Deepavali ), tengok,sesuai kan nama dia,tapi Aidil Fitri takde membawa maksud cahaya sebaliknya fitrah,lagipun pelita ini macam menjadi penggalak kepada budak2 nak main mercun. Dalam family aku,rumah kampung ke,bandar ke,tak pernah pasang pelita,bila ditanya,itu tradisi orang India,buatpe kita nak ikut.

3)Ketupat,rendang dan makanan berlemak di hari raya,(hmmmmm.....),yang ni aku tak berani nak komen,haha,tapi hari itu aku tengok kat tv ada 1 rancangan ni,( Panduan Pemakanan Sihat di Hari Raya), yang tak logiknya, 1 air manis 1 hari ketupat 4 biji sehari( logik tak,logik tak?), haish,apa-apa pun, ade orang nasihatkan start raya ke-3 sudah boleh start berpuasa,jadi kalo boleh kurangkanlah,jangan time raya sume rumah nak belasah makan.


4) Takbir dari rumah ke rumah,ha yang ni memang banyak eloknya, kepada yang tak tahu apa ni, inilah pengalaman beraya aku yang paling best sekali. Kronolginya macam ni,orang-orang ramai2 lepas sembahyang isyak terus bergerak mengunjungi sebuah rumah dan bertakbir raya di situ, kemudian selepas takbir, tuan rumah akan menghidangkan makanan kepada para tetamu,dan acara ini akan dilakukan dari rumah ke rumah sehingga semua rumah di kampung itu dikunjungi. Banyak kebaikannya benda ni,dapat mengeratkan persaudaraan,dapat makan( hehe), tapi yang tak bestnye semua rumah tak nak kalah sediakan makanan berat-berat,kalo dua tiga rumah je aku pegi tak pelah,sampai 11 rumah,dan aku kesian tengok rumah yang last2 tu,sampai merayu ktorang makan,padahal masing2 dah tengok makanan sedap macam manapun dah takde selera,last2 sebab kesiankan tuan rumah ktiorang jamahlah sedikit. Sampai rumah, aku dah pening kepala sebab banyak sangat makan. Patotnye setiap rumah dah taw orang datang banyak rumah,sediakanlah makanan ringan2 je,kuih ke,buah ke,asalkan ringan, kalo tak benda ni boleh menjurus kepada pembaziran.

5) Duit raya,yang ni aku tak de nak komen,memang elok walaupun asalnye dari masyarakat china,yang aku tak puas hati kenapa aku dapat duit raya sikit je.

Ha,itu antara tradisi raya yang sempat aku ulas,kalo nak ulas semua,agaknye sampai esok pun korang tak habis baca. Apa-apa pun aku rasa masih belum terlambat untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,maaf zahir dan batin.