Tuesday, October 5, 2010

3D,Oilrig,dan Fyp aku.....

Salam,dan Selamat Hari Raya,Selamat Merdeka dan macam-macam lagi. Dah lame agaknya tak menulis dan update blog ni,nasib baik tak bersawang lagi blog ni,bukan xnak menulis tapi terlalu sibuk dengan fyp dan study. Kerja-kerja bagai nak mati menyiapkannya,ni pun Alhamdulillah dah free sedikit.

Kali ni nak kongsi sikit sal video kat bawah ni, ni adalah salah satu scene untuk projek saya yang akan datang,diorang mintak hasilkan video untuk model pelantar minyak yang diorang hasilkan,aku pun try2lah buat benda ni secara 3d animation walaupun diorang x mintak dalam 3d animation, Kenapa? Saya akan jelaskan kemudian,terlebih dahulu, sila lihat video ini:


video


Video kat atas ni boleh dikira sebagai teruklah,xde realistic,blending antara footage takde, dan agak kaku animation die,dihasilkan ngan menggunakan 3ds max untuk model laut dan oilrig,yang tambahan macam lighting dan particles tu sume dibuat menggunakan after effects,colour correction dan additional lighting sangat penting dalam scene ni untuk menanmbahkan realistic satu2 scene tersebut,untuk effect macam bubble yang xbpe jadi 2 plak dihasilkan guna plugin CC Mr.Mercury yang mungkin saya akan buat tutorial kemudian nnti.

Kenapa saya beria2 nak buat ni secara 3d? Sebab Fyp lah saya terpaksa, untuk pengetahuan semua tajuk fyp saya adalah modelling of nanoparticles in cosmopolitan city,dan yang cosmopiltan city tu yang sakit tu, saya terpaksa create model bandar cosmopolitan in 3d!! Haish,ingatkan masa amik tajuk tu model dah siap cuma nak buat modelling je,rupanya kena start dari scratch. Itulah sebabnya saya try familiarizekan diri dengan 3ds max,pentingnya 3ds max sebab die ada agreement dgan autocad, jadi dari segi engineering,3ds max agak penting dan ini kali pertama saya dapat relate subjek yang saya amik dengan interest saya, Alhamdulillah...

4 comments:

  1. pergh abu, mantap seyh
    3d modelling?
    cosmopolitan city ngan CE ada realtion ka?

    good luck for fyp

    ReplyDelete
  2. ade2,ala cam comsol kite gak, kan ade model 3d kan,camtuler

    ReplyDelete
  3. arghhhh.. aku suka modelling2 ni.. kalau jumpa model xpe gak.. ha3

    ReplyDelete
  4. woah... dah berkecimpung ngan 3d plak... keep it up bro!!

    ReplyDelete