Wednesday, April 14, 2010

My First 3D Work

Salam, ni saje2 je nk update untuk memenuhi masa lapang ni. Tadi baru sahaja habis presentation ETP atau engineering team project. Xnak panjang lebar citer pasal tulah, cuma semalam salah seorang dari team saya request pada saya boleh tak saya buat animation 3d? Saya kata ini mungkin peluang saya nak mencuba, sebab saya tak pernah menghasilkan sesuatu yang 3d sebelum ni. Berbekalkan sedikit ilmu akhirnye ini hasilnye,
























Untuk pengetahuan anda saya menggunakan 3d studio max untuk merender sahaja, 3ds max mempunyai capability untuk mengimport hasil kerja CAD dari program seperti AutoCAD dan CATIA, untuk AutoCad hanya import fail dengan extension .dwg*, manakala untuk CATIA pula hanya import fail dengan extension .igs*. Dan selebihnya akan diuruskan oleh 3ds Max, anda hanya perlu susun,masukkan animation, assign material dan wallah, siap! By the way, projek ETP saya adalah mengenai gabungan 3 dalam 1 pen,pensil dan liquid paper, dan animasi di atas menunjukkan mekanisma bagaimana untuk menukar dan mengexchangekan antara mata pen, dan mata pensil.

4 comments:

  1. to pisyek: tq pisyek....eh, hari tu kan aku try tutorial ko untuk google talk tu, best!

    to nipi: tq nipi,

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete